Het familierecept!
Tijdens de teamvergadering van de medewerkers van de kleinschalige woning voor mensen met dementie staan het verbeteren van de samenwerking met naasten en persoonsgerichte zorg hoog op de agenda.
Op allerlei vlakken zijn de medewerkers hiermee bezig. En keer op keer wordt gezocht naar nieuwe kansen en mogelijkheden tot verbetering.
Tijdens een brainstorm komt ineens een mooi nieuw idee op tafel die beide onderwerpen combineert. Hoe leuk zou het zijn als we, tijdens het welkomsgesprek, aan de nieuwe bewoner en zijn naasten vragen wat een typisch familierecept is voor hen. En hoe ‘nog leuker’ zou het zijn als we de familie uitnodigen om dit recept regelmatig op de woning te komen koken.
Eerst worden er, door andere collega’s, wel wat beren op de weg gezien. Maar al snel groeit het enthousiasme om het gewoon te gaan doen. En niet alleen voor nieuwe, maar juist ook voor de bestaande bewoners. Het team pakt het voortvarend op. Alle eerste contactpersonen worden benaderd. Sommigen reageren wat verrast maar ook daar begint het snel te borrelen.
Met elkaar worden afspraken gemaakt. Elke week, op een dag die hen past, komen een of twee familieleden het recept op de woning klaarmaken. Regelmatig zijn het de kinderen die dit doen, maar de echtgenote van meneer Los heeft haar kleinzoon gevraagd om haar te helpen.
Aansluitend wordt met de bewoners aan tafel mee gegeten.
De geur op de woning doet veel met de bewoners. Soms worden maaltijden al thuis bij de familie voor een deel voorbereid (zoals het stoofvlees van de familie Dijkstra), soms bestaat het familierecept uit een goed gevulde appeltaart, die met smaak wordt gegeten. Vaak zijn het bekende gerechten, net een beetje anders gemaakt. De bewoners, de families en de medewerkers genieten.
Aan het eind van jaar, met kerst, wordt van de recepten van het jaar zelfs een leuk boekje gemaakt door een van de dochters van een bewoner.
Familieparticipatie en persoonsgerichte zorg in optima forma!