Een schroefje en een moertje en een boutje…
In de kleinschalige woning voor mensen met dementie wonen sinds een aantal weken twee mannen, Henk en Leo. Ze zoeken elkaar regelmatig op. Als er sport op tv is zitten ze gebroederlijk op de bank.
Maar de activiteiten die verder op de huiskamer worden georganiseerd, laten ze eigenlijk altijd lopen.
Bloemschikken vinden ze maar niets. Een doekje over de tafel, een stofdoek over de kast, samen aardappelen schillen. Ze zijn er niet voor te porren.
De teamleden vinden dit jammer, want het zoeken naar #zingeving is niet makkelijk.
Totdat Roger, de enige man in het team, een observatie met zijn collega’s deelt. Hij zegt ‘het valt mij op dat de activiteiten die aangeboden worden, eigenlijk behoorlijk gericht zijn op vrouwen. Samen schoonmaken of mee helpen met koken, was voor de generatie van Henk en Leo, helemaal niet zo gebruikelijk’.
Mooi dat vanuit deze blik gekeken kan worden om een passend aanbod voor de beide mannen te bedenken.
Al snel stromen de ideeën, deze worden gelegd naar de interesse van de bewoners. Uiteindelijk blijken beiden behoorlijk veel gesleuteld te hebben aan auto’s. En ook hebben ze veel geklust in huis.
Teamlid Attie bedenkt dat bij haar thuis in de schuur grote potten staan met schroeven en moeren. Alles door elkaar heen. Voor het haperende brein is ‘ordenen en sorteren’ een prettige bezigheid. Wellicht kunnen de mannen deze potten uitzoeken. Het is het experimenteren waard.
En zo gezegd is zo gedaan.
Attie neemt een aantal dagen later de potten mee. Als een aantal dames aan de ene tafel aan het bloemschikken is, zet ze de potten op tafel.
Henk opent het deksel en gooit een handje bouten en moeren op tafel. Leo springt bij en verdeelt deze … bouten bij bouten, moeren bij moeren.
Samen zoeken ze uit tot ze klaar zijn. Ze genieten. Hun handen ruiken weer naar werkplaats en zijn vies. Ze doen er toe, ze doen mee.
En als het eten op tafel komt, stoten ze elkaar aan ‘eerst maar even de handen wassen, want anders smaakt het zo niet meer’. Maar Henk zegt ook tegen Leo ‘wat hebben we lekker gewerkt he’. En dat is meer dan goud waard.