ik moet naar huis....

vrouw

Ik moet naar huis.... 

Het is rond 16 uur in de woning voor mensen met #dementie als mevrouw Mast begint ... 'ik moet naar huis...' Al snel begint ook mevrouw Nijman 'ik moet naar moeder'. Verzorgende Chris legt geduldig uit 'u woont nu hier' maar de onrust neemt toe

Samen hebben wij het hierover.

De uitleg dat iemand 'hier' woont doet een beroep op het denkende brein, het stuk van het brein dat door dementie als eerste wordt aangetast. We moeten aansluiten bij het gevoel. Thuis staat in gevoel voor veiligheid. Samen zoeken we naar hoe we die veiligheid kunnen vergroten.

Vaak zien we dat het rond 16 uur rustiger wordt op de huiskamer. De dagdienstmedewerkers gaan naar huis en zeggen bij het weggaan uitgebreid gedag. Dit geeft voor het haperende brein de associatie met naar huis.

Ook neemt het aantal prikkels in de woonkamer af, waardoor het voor sommige mensen te stil wordt.

 

Samen besluiten we om niet meer uitgebreid gedag te zeggen na de dienst. Zo wordt de link met huis beperkt. Verder komt de verzorgende die overneemt eerst even in de huiskamer zitten. Als een van de dames toch over huis praat wordt aangesloten bij het gevoel 'ik ben er, het is goed'. Soms is de onrust er nog wel, maar het grootste deel wordt hierdoor beperkt.

 

#betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer