bij mij doet ze dat nooit...

hart

Bij mij doet ze dat nooit...

In het team van de kleinschalige woning voor mensen met #dementie wordt gesproken over mevrouw Koster. Zij kan erg onaardig uit de hoek komen als het haar niet aanstaat. Als de verhalen gedeeld worden, lijkt het erop alsof iedereen in het team er 'last van' heeft. Totdat Kyra zegt 'bij mij doet ze dat nooit'. De overige teamleden kijken haar kant op en zacht zegt ze 'sorry'. Eigenlijk is dat jammer, want Kyra heeft bij mevrouw Koster de sleutel gevonden, waardoor het allemaal goed gaan.

Daarvoor moet je geen 'sorry' zeggen, dat moeten we juist met elkaar delen.

Samen maken we een lijst van de handelingen die gedaan worden vanaf het moment dat Kyra het eerste contact met mevrouw maakt. Daaruit blijkt dat Kyra, elke keer als ze binnenkomt, mevrouw een hand geeft. Iets wat de andere teamleden niet doen.

Verder vertelt Kyra dat ze bij de ochtendzorg altijd muziek van Elvis aanzet omdat mevrouw haar ooit eens verteld heeft dat ze dat zo mooi vindt.

Door met elkaar te zoeken naar een sleutel in de momenten dat het onbegrepen gedrag er niet is, kan gedrag positief worden beïnvloed.

En als de overige teamleden dit ook gaan doen, kunnen ze in het volgende overleg zeggen 'bij ons doet ze het ook niet meer!".

 

#betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer