Ze stelen hier...

bril

Ze stelen hier....

 

In de woning voor mensen met #dementie is het vaak gedoe met mevrouw Moerman. 

Keer op keer is ze haar bril kwijt en keer op keer krijgt de medewerker die dan dienst heeft de volle laag. Heel regelmatig beschuldigt ze hen van stelen. 

Voor teamlid Mirjam is het lastig om hiermee om te gaan. Ze voelt zich 'aangevallen' door mevrouw en probeert uit te leggen dat zij echt niet steelt. Maar mevrouw blijft stellig en wordt boos.

 

In het team spreken wij hier over en vinden we uit dat iedereen z'n eigen manier van hiermee omgaan heeft.

Duidelijk is wel dat uitleggen niet werkt. Mevrouw heeft een haperend brein waardoor de functie reflecteren beschadigd is geraakt. Dat de bril kwijt is, komt dus in ieder geval niet door haarzelf. De veiligste weg voor mevrouw is om een ander te beschuldigen. 

 

Humor werkt dan vaak het best. We helpen in het team Mirjam te zoeken naar antwoorden met humor die ze zou kunnen geven. Samen vinden we er een die ze de volgende keer gaat testen.

 

Twee dagen later is het zover. En met een grote glimlach antwoordt Mirjam 'Goh je moet die brillen ook vasthouden tegenwoordig, want ze hebben pootjes'. Mevrouw lacht mee en vanuit de ontspanning zoeken ze samen en vinden ze snel.

 

#betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #alzheimer