wilt u koffie of thee of koffie/

koffie

Wilt u koffie of thee of koffie?

Mevrouw Bouwman woont sinds twee dagen in de kleinschalige woning voor mensen met #dementie. Ze zit, met de andere bewoners, aan de eettafel.

Vrijwilliger Paul helpt die middag bij het inschenken van koffie en thee. Liefdevol gaat hij bij alle bewoners langs. Wanneer hij bij mevrouw Bouwman aankomt, vraagt hij haar 'wilt u een kopje koffie of thee?'. Mevrouw antwoordt 'thee'. Als de thee voor haar staat, komt haar dochter Marrie binnen. Verbaasd roept ze uit 'zit mijn moeder nu aan de thee, dat heeft ze haar hele leven niet gelust'. Paul stamelt nog 'ze vroeg het zelf'.

Als we deze situatie met elkaar bespreken, vallen wel wat spreekwoordelijke kwartjes. Voor veel mensen met dementie is de relatief eenvoudige vraag 'wilt u koffie of thee?' al te moeilijk. Om te voorkomen dat zij falen door een fout antwoord te geven, herhalen zij het laatste wat ze horen. Draai je de vraag om naar 'wilt u thee of koffie?' verandert het antwoord ook even makkelijk in koffie. Eenvoudig gezegd, iemand met een haperend brein weet dan zeker dat hij of zij een goed antwoord geeft; niet faalt. Regelmatig horen we ook als antwoord 'het maakt mij niet uit, zeg jij het maar' of 'je kent me toch'. Ook manieren om een 'fout' antwoord te voorkomen.

Om toch aan te sluiten bij de behoefte van de bewoner op dat moment, helpt het om de keuze te laten zien. In dit geval zou Paul met een koffie- en een theepot langs kunnen komen. Mevrouw Bouwman heeft dan een beeld bij de vraag/keuze die ze heeft. Het mooiste is als de koffie- en theepot er ook nog uitzien zoals zij vroeger gewend was. De hedendaagse matte RVS kannen doen geen appel op onze herinnering.

Koffie werd vroeger geschonken in een hogere pot en thee in een bollere pot.

Het zien van beide opties geeft het haperende brein de mogelijkheid om te ordenen 'dit vind ik lekkerder dan dat'. En ordenen en sorteren is een functie die lang in tact blijft bij dementie.

Als je je hele leven koffie hebt gedronken maar je brein kan de keuze niet meer maken als het je te moeilijk wordt gemaakt, kan het maar zo gebeuren dat je ineens aan de thee zit.... probeer je dat maar eens voor te stellen.

Voorkom vragen met keuzes zonder dat mensen met dementie een beeld hebben van de keuzes.

 

#betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #ikmoetnaarmijnmoeder #blijfdemenszien #alzheimer