vrolijk kerstfeest

kerst

Vrolijk kerstfeest

 

Het is december, de donkere dagen voor kerst. In de huiskamer voor mensen met #dementie staat de kerstmuziek zacht aan. Het team heeft dit jaar flink zijn best gedaan om de woning in kerstsferen te steken. 

Op tafel staat een grote schaal met kerstballen. Aan de tafel zitten vijf bewoners. Een van hen is mevrouw Marsman. Het valt Lies op dat mevrouw Marsman constant met iets bezig is. Als Lies goed kijkt, ziet ze dat mevrouw Marsman een kerstbal uit de schaal heeft gepakt en daar voortdurend mee frunnikt. Vervolgens probeert zij de bal in haar mond te steken. Geschrokken haalt Lies de bal uit haar hand.

Ons geheugen is een verzameling van beelden en door associatie worden deze beelden met elkaar verbonden. Voor mensen met dementie zijn dit vrijwel altijd beelden van vroeger. In dit voorbeeld zijn dat beelden van een oude kersttraditie. Tradities veranderen. Vroeger hingen we kerstballen uitsluitend in de boom, tegenwoordig leggen we ze ook op een mooie schaal. Ronde dingen die in een mooi glimmend papiertje op tafel staan kunnen voor mensen met een haperend brein doen denken aan bonbons. 

 

Als we kijken door de ogen van mensen met dementie, dan zien we zelf ook scherper.

 

Vrolijk kerstfeest.

 

#alzheimer #betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit