Vrolijk kerstfeest....

kerst

Vrolijk kerstfeest...

 

In de huiskamer van de kleinschalige woning voor mensen met #dementie staat zachtjes kerstmuziek aan. Aan tafel zit meneer de Groot. Als verzorgende Isa eens goed kijkt, ziet ze dat hij met een kerstbal, uit de schaal op tafel, in zijn hand zit. Hij frunnikt constant aan de bal en probeert hem in zijn mond te steken. Geschrokken probeert Isa de bal uit zijn hand te krijgen, maar meneer weigert.

Samen kijken we wat er gebeurt in deze situatie. Ons geheugen denkt in beelden en associeert hier ook op. Voor mensen met dementie zijn dit vaak beelden van vroeger. Het beeld van dingen die in een schaaltje op tafel staan.... bonbons, zeker als ze in een mooi glimmend papiertje zitten. 

Vroeger hingen we de ballen in de kerstboom, tegenwoordig leggen we ze op een schaal. Hierdoor maken wij het het brein van meneer de Groot en zijn medebewoners ook wel erg moeilijk. 

Zo gaat het ook vaak met bijvoorbeeld kastanjes in de herfst (en dan moeten we niet gek opkijken als mensen met dementie die voor chocolade aanzien.) of met de eieren aan een tak met Pasen.

Als we kijken door de ogen van mensen met dementie dan zien we meer....

Vrolijk kerstfeest

 

#betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer