the voice of holland

vv

The voice of Holland...

 

This is the voice of Holland... het schalt uit de speaker van de tv in de huiskamer voor mensen met #dementie. Mevrouw Vink staat op en gaat naast de tv zitten. Verzorgende Bibi, die weet dat mevrouw graag tv kijkt, loopt naar haar toe en zegt liefdevol 'kom toch lekker hier zitten, dan kun je het veel beter zien".

En misschien zit daar juist de reden waarom ze naast de tv gaat zitten. Ons brein is gevoelig voor dynamische prikkels geluid en beweging. Veel hedendaagse tv-programma's maken hiervan ook gebruik. Maar voor mensen met een beschadigd brein kan dit een overvloed aan prikkels zijn.

 

Dit is ook hier in het geval. Door naast de tv te gaan zitten, ziet ze de beweging niet meer en ontvangt zij uitsluitend nog de prikkel geluid.

 

Wanneer je de tv in een huiskamer gebruikt als 'prikkelbron', kijk dan goed welk programma je opzet en hoeveel prikkels dit uitzendt.

Voor veel mensen met dementie is 'ouderwetse' tv als Swiebertje heel prettig. Let maar eens op hoe de prikkels daarin verdeeld zijn. Het decor staat stil en alleen de spelers bewegen en praten. Het ziet er veel rustiger uit.

 

Wat voor ons goedwerkend brein soms saai lijkt, kan juist een oase voor het beschadigd brein zijn.

 

#betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #alzheimer