Voel maar, ik ben er....

hand

Voel maar, ik ben er...

In de laatste fase van haar leven met #dementie ligt ze in bed, Gemma Reumer, klein en kwetsbaar.

De dagelijkse zorg wordt steeds moeilijker en de teamleden merken dat ze meer en meer verkrampt als ze gewassen wordt. Het zit ze niet lekker dat het gaat zoals het gaat.

Samen zoeken we naar manier waarop we meer ontspanning in het zorgmoment kunnen brengen.

Voor veel ouderen die afhankelijk zijn, is de dagelijkse zorg het enige moment van lichamelijk contact, een functioneel contact. Door met elkaar uit te wisselen vindt ieder teamlid een manier die voor hem/haar goed voelt om het lichamelijk contact met Gemma te vergroten.

Na een week vertellen ze daarover aan elkaar. Hetty begint en deelt 'ik heb eerst de handen van Gemma vastgepakt en gezegd 'ik ben bij je', toen ik contact had heb ik mijn armen om haar heengeslagen en zachtjes over haar rug gewreven.... ik voelde de ontspanning in haar lijf... tot slot heb ik haar gezegd 'voel maar dat ik er ben en ik ga je helpen zoals je dat fijn vindt'.

De ogen van Gemma openden en een traan liep over haar wang. 

Door het maken van echt contact, in gevoel en lichaam, gaat de zorg fijner voor beiden.

Onze menselijke behoefte aan contact stopt niet als ons brein hapert.

#alzheimer #betercontactmetmensenmetdementie