Vanmiddag wordt u opgehaald!

vrouw

Vanmiddag wordt u opgehaald!

Direct na het ontbijt in de huiskamer voor mensen met #dementie zegt verzorgende Tim tegen mevrouw Baas 'vanmiddag wordt u opgehaald door uw dochter!'. Dat is het moment dat mevrouw haar jas gaat zoeken, haar tas pakt en gaat zitten. Ze wil nergens meer aan meedoen en zelfs als ze naar de wc moet gaat ze niet, want haar dochter kan 'elk moment' komen.

Samen hebben wij het hierover in het team. Voor veel mensen met dementie is de controle over de tijd/plannen een functie die beschadigd raakt. Hierdoor zijn woorden als 'straks', 'zo' of 'vanmiddag' vaak te moeilijk.

Door voor mevrouw iets in de ongrijpbare toekomst te plaatsen ontstaat onrust. In haar geval gaat ze gelijk klaar zitten, zodat ze de zekerheid heeft dat ze op tijd klaar. Ze wil ook niets meer, want stel je voor dat je dochter komt als je net op toilet bent. Met een gezond brein is oorzaak en gevolg koppelen eenvoudig, met een haperend brein wordt dat soms onmogelijk.

Het helpt mevrouw Baas en veel andere mensen met dementie om niet te lang van te voren de aankondiging te doen. 

Zo gezegd zo gedaan, de volgende keer dat haar dochter komt halen, vertelt de zorg dit 10 minuten van te voren en ook nu is mevrouw ruim op tijd klaar!

#betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer