Stille nacht...

kaars

Stille nacht...

 

In de huiskamer staat een mooie kerstboom en zacht klinken de kerstliedjes uit de radio. Zes bewoners met #dementie zitten en eten een lekker kransje bij de thee. Maar mevrouw Luiten ontbreekt.

Ze is inmiddels in de laatste fase van haar leven aangekomen en ligt op bed.

Samen overleggen we hoe we, op gepaste wijze, ook het bijzondere kerstgevoel aan mevrouw Luiten kunnen meegeven. Haar wereldje is inmiddels zo klein dat veel van wat kan worden aangeboden al snel teveel is voor haar.

We besluiten dat teamleden Lisa en Ramon, met een kerstmuts op, zacht twee liedjes bij haar op de rand van het bed gaan zingen.

Zo gezegd zo gedaan. Het eerste liedje 'er is een kindeke geboren' beluistert ze met de ogen dicht. Maar als 'stille nacht' wordt ingezet, opent ze langzaam haar ogen. Heel zacht en bijna onhoorbaar zingt ze even mee 'Hij, der schepselen Heer'... Het is een ontroerend moment waarin haar ogen stralen en een traan in de ogen springt bij de medewerkers.

Juist als mensen in de laatste fase aankomen, is het maken van contact zo belangrijk. Maak het niet te groot, maar pas je aan aan wat iemand nog aankan.

Kleine momenten van geluk, laten vaak een grote indruk achter.

 

Liefdevolle kerstdagen!

 

#alzheimer #betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit