Oude gewoontes en nieuwe tradities...

paas

Oude gewoontes en nieuwe tradities...

De huiskamer van de kleinschalige woning voor mensen met #dementie is die ochtend in paassferen gebracht. Er staat een decoratiepaashaas, er zijn kuikentjes en op een tafeltje staat een mooie grote paastak met daarin mooi gekleurde eieren aan gele lintjes.

De bewoners kijken en knikken goedkeurend. Wanneer de meeste bewoners na de rustperiode in de middag weer in de huiskamer komen, valt het direct op. De gekleurde eieren bungelen niet meer aan de lintjes, nee de lintjes zijn kaal en leeg. De eieren zijn verdwenen.

De teamleden zijn verbaasd. Vond een van de bewoners het niet leuk of niet mooi?

In de loop van de middag wordt echter meer duidelijk. De kleine decoratie-eitjes worden op allerlei plaatsen terug gevonden. Een in een bonbonschaaltje, een in de koektrommel, een bij de tv... Een van de bewoners is de eieren aan het verstoppen geweest.

En als we kijken naar ons brein is dat zo logisch als wat. Vroeger (en voor veel mensen met kleine kinderen ook nu nog) werden paaseieren verstopt. Tegenwoordig hangen wij gekleurde eieren in een tak en zetten wij die op tafel. Een beeld dat niet past bij de oude herinneringen van veel mensen met dementie.

De anonieme paashaas van de woning heeft dan ook de impuls niet kunnen onderdrukken om het plaatje uit het verleden kloppend te maken en heel snel de eieren te verstoppen.

Zo zie je maar dat oude gewoontes en nieuwe tradities elkaar soms bijten voor mensen met dementie!

Prettige paasdagen!

 

#alzheimer #bijmijdoetzedatnooit #betercontactmetmensenmetdementie #ikmoetnaarmijnmoeder #blijfdemenszien