
Op gesprek bij meneer van Willigen...
Meneer van Willigen woont nu een aantal weken in de kleinschalige woning voor mensen met #dementie. Na een druk werkzaam leven als HR-manager voor een groot internationaal bedrijf, heeft hij samen met zijn vrouw veel gereisd. Tot de dementie toesloeg en zij hun leven samen niet langer op een prettige manier konden leiden.
Sinds meneer verhuisd is naar de woning waar hij nu woont, is hij regelmatig zoekend. Net als voor de andere bewoners wordt op de woning gezocht naar een passende taak of rol voor meneer. Immers het hebben van een taak of rol heeft een enorm positief effect op onze eigenwaarde.
Het valt de teamleden niet mee om voor meneer van Willigen iets passends te vinden. Hij houdt niet van schoonmaken, niet van spelletjes, niet van aardappelen schillen, niet van... niet van...
Toch zit dat het team niet lekker. Ineens oppert Alie kunnen we misschien iets doen met zijn oude functie als HR-manager. Een interessante gedachte om een verder te onderzoeken.
Als drie weken later een sollicitatie procedure voor een nieuwe medewerker wordt gestart, leggen de teamleden de vacaturetekst voor aan meneer. Met een rode pen brengt hij nog even een paar wijzigingen aan. En als de brieven komen, lezen twee teamleden samen met de meneer de brieven door en maken ze samen een schifting in welke mensen op gesprek mogen komen. Ook bij de gesprekken sluit meneer van Willigen aan. En hij stelt een paar pittige vragen.
De sollicitanten kijken soms wel even vreemd dat die 'oude man' bij het gesprek zit. Maar als meneer van Willigen zich voorstelt met de woorden 'ik ben hier de HR-manager' dan begrijpt iedereen hoe het zit.
Meneer heeft ook een duidelijke voorkeur voor de ene boven de andere sollicitant. En als de gekozen mevrouw op de afdeling komt werken, herkent meneer haar niet direct. Maar wel zegt hij 'je hebt een bekend gezicht'.
Meneer doet er weer toe. Hij heeft vanaf dat moment een onmisbare rol bij de HR van de afdeling!
#bijmijdoetzedatnooit #betercontactmetmensenmetdementie #ikmoetnaarmijnmoeder #blijfdemenszien #alzheimer