bloemkool

Moet jij niet eten?

 

Aan de eettafel in de huiskamer voor mensen met #dementie wordt warm gegeten. Terwijl de borden vol geschept zijn, kijkt mevrouw Brink verzorgende Lizet vragend aan. Moet jij niet eten? Lizet glimlacht 'nee ik eet zo'. Maar mevrouw Brink herhaalt 'jij moet ook eten'. Lizet zegt vriendelijk 'komt goed'. Het is even stil dan zegt mevrouw 'neem jij maar iets van mij dan'.

Samen bespreken we deze situatie. Voor veel mensen met dementie is de verzorgende een soort 'anker/veiligheid' van de huiskamer. Ook tijdens de maaltijd. Als die dan niet eet, dan kan dat voor mensen met dementie de trigger zijn om ook niet te eten of het eten aan te bieden. Bovendien kan rondlopen zoveel prikkels veroorzaken dat het eten voor de mensen 'moeilijk' wordt. 

Samen spreken we af dat wanneer de maaltijd wordt gegeten, de verzorgende altijd mee-eet (al is het maar klein beetje). Hiermee krijgen de bewoners meer rust en veiligheid. Mooie bijkomstigheid is dat ook de spiegelneuronen worden geactiveerd. Het spreekwoord 'zien eten, doet eten', blijkt in  praktijk werkelijkheid. 

Ook voor mevrouw Brink. Sinds Lizet en haar collega's mee-eten gaat het eten veel beter en is ze minder onrustig.

Bij mensen met dementie is mee-eten essentieel.

#betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer