Met het verkeerde been in bed...

bed

Met het verkeerde been in bed...

Sinds meneer Schipper, die lijdt aan #dementie, een andere kamer heeft in het verpleeghuis valt het de teamleden op dat hij meer in de war is dan daarvoor. Ellis vertelt "hij trekt tegenwoordig het voeteneind van het bed los om aan de verkeerde kant onder de lakens te glijden". We zien dit,  òf het moeilijk in bed kruipen, vaker bij mensen met dementie.

Samen kijken we waar dit vandaan kan komen. Al snel komen we er achter dan deze kamer het spiegelbeeld is van zijn oude kamer. Meneer Schipper is zijn hele leven gewend om aan een vaste kant in bed te liggen (en dus in/uit bed te stappen). Doordat zijn kamer nu gespiegeld is, gaat het in/uitstappen tegen zijn routines in. Om te kunnen voldoen aan zijn routine, trekt hij het voeteneind los en schuift hij aan 'de verkeerde kant' in bed. Door het bed andersom op te maken kan dit probleem ondervangen worden. 

Zo gezegd, zo gedaan! Met positief effect! Meneer Schipper stapt weer zelf en gemakkelijk in en uit bed.

Goed om te weten is dat ook het valgevaar vermindert als de bedroutine goed wordt gevolgd.

Experiment: Vraag vanavond eens bij het naar bed gaan aan je partner 'schat aan welke kant ga jij liggen vannacht'.... en kijk naar het effect...

 

#betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer