Lekker kopje koffie...

kop

Lekker kopje koffie...

 

In de huiskamer voor mensen met #dementie schenkt vrijwilliger Cora de koffie in.

Daarna gaat zij in de open keuken aan de slag met het uitruimen van de vaatwasser.

Als zij na een paar minuten een blik op de tafel werpt, ziet ze dat geen van de bewoners nog van de koffie heeft gedronken. Liefdevol zegt ze "als u nu de koffie niet opdrinkt, dan is ie straks koud". Maar het heeft geen effect. Na afloop van de dienst spreken we hierover met elkaar.

Voor veel mensen met dementie is koffiedrinken al een activiteit waar aandacht voor nodig is. Als er veel prikkels in de omgeving zijn, kan dit het brein zo afleiden dat drinken onmogelijk is. Hoewel je als vrijwilliger komt om 'iets te doen' en de volle vaatwasser wellicht lokt, is het verstandig om dat uit te stellen tot na het koffiedrink-moment. Wat helpt is om aan te sluiten en zelf een bakje mee te drinken. Het zien van de beweging van het kopje naar de mond kan, door onze spiegelneuronen, het brein van mensen met dementie triggeren om zelf ook te gaan drinken.

 

Uitleggen dat de koffie koud wordt als je hem niet snel genoeg opdrinkt, doet een beroep op ons bovenbrein. En dat is bij de meeste mensen met dementie niet meer mogelijk.

 

Cheers!

 

#betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer #bijmijdoetzedatnooit