Komt Ella nog...

foto

Wanneer komt Ella...

 

Ella kwam drie keer per week op bezoek bij haar moeder die lijdt aan #dementie. Zelfs toen ze ziek werd, bleef ze komen. En vier maanden geleden is ze overleden.

De medewerkers van de huiskamer waar mevrouw woont, zaten en zitten met een vreselijk dilemma. Keer op keer vraagt mevrouw 'wanneer komt Ella?'. En wat zeg je dan in zo'n situatie.

Vertel je steeds weer dat Ella niet meer komt omdat ze is overleden of vertel je leugentje om bestwil. Het eerste roept steeds heftige emoties op, vaak gevolgd door de kreet 'mij wordt ook nooit iets verteld' en de boosheid die volgt blijft lang hangen. Het laatste voelt heel naar voor de medewerkers.

Samen zoeken we in de mogelijkheden naar een optie die voor iedereen goed voelt.

In dit geval besluiten we om na de vraag in de verleden tijd over Ella te gaan praten met mevrouw, bijvoorbeeld 'Ella was een lieverd' en 'Ella hield heel veel van u". Door dit consequent te doen, komt mevrouw uiteindelijk tot het besef dat Ella niet meer zal komen. Ook dan is er verdriet, verdriet om het verlies van een geliefde dochter. Verdriet waarin je nabijheid kunt bieden en kunt troosten. En samen een weg kunt vinden om verder te gaan.

Deze manier biedt mevrouw rust.

#alzheimer #bijmijdoetzedatnooit #betercontactmetmensenmetdementie