kom gezellig erbij zitten...

vrouw

Kom gezellig erbij zitten....

Er wordt gezamenlijk koffie gedronken in de huiskamer voor mensen met #dementie. Het is gezellig. Alleen mevrouw Labrie schuift met haar stoel naar achteren totdat ze met een plof tegen de muur aan zit. Verzorgende Ria loopt naar mevrouw toe en schuift haar terug "kom gezellig erbij zitten, we zitten aan de koffie". Maar mevrouw is nog niet terug of het schuiven begint weer. Met elkaar bespreken we deze situatie.

Voor veel mensen is de prikkel van achteren zeer onveilig. Bedenk maar eens wat er met je gebeurt als je zelf in een donker steegje loopt en ineens voetstappen achter je hoort. Ook voor het brein van mensen met dementie werkt dat zo. Alleen mensen met dementie kunnen dit vaak niet duiden. Ze voelen alleen de onveiligheid en dat er iets achter ze gebeurt.

Het schuiven naar achteren is hierop een reactie. Schuif je net zo lang door totdat je ergens tegenaan botst, dan weet je zeker dat er niets meer van achteren kan komen. Als wij dan iemand weer terug op dezelfde plek zetten (vanuit de beste bedoeling) brengen wij diegene eigenlijk terug in de onveilige situatie.

Zoek voor mensen die de neiging hebben om steeds naar achteren te schuiven een plek waar de prikkel van achteren wordt vermeden. #betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer