Klaar voor de start...

schaar

Klaar voor de start...

 

Mevrouw Domburg is een aantal weken geleden verhuisd naar de kleinschalige woning voor mensen met #dementie. Elke avond bij het klaar maken voor de nacht ontstaat een klein probleem. Mevrouw wil zich niet omkleden in een nachthemd of pyjama. Wat de teamleden ook inzetten, het heeft weinig succes. Uiteindelijk wordt besloten de strijd te staken en mevrouw slaapt in haar kleding. De volgende ochtend is er echter geen enkel probleem om mevrouw te helpen bij het wassen en aantrekken van schoon ondergoed en bovenkleding.

De teamleden staan voor een klein raadsel. Een raadsel dat blijkt te kunnen worden opgelost wanneer de kinderen van mevrouw worden bevraagd hierover.

 

Zoon Haro vertelt dat zijn moeder eigenlijk haar hele werkzame leven in bed lag met haar 'gewone' kleren nog aan. Ze was namelijk vroedvrouw van beroep en die kunnen immers op elk moment worden opgeroepen om ergens een geboorte te begeleiden. Je kunt dan maar beter je kleren aanhouden, dan ben je altijd 'klaar voor de start'.

 

Om goed zorg te kunnen verlenen aan kwetsbare mensen (met en zonder dementie) is het kennen van iemands biografie enorm helpend. Door je te verdiepen in deze biografie vallen vaak puzzelstukjes op zijn plaats. Wanneer mevrouw Domburg vroeger een nachthemd aanhad, verloor ze vroeger kostbare tijd, tijd die een leven kon redden. Zij kleedde zich altijd in de ochtend om in schone kleren. Voor het team was het even wennen, maar al snel helemaal goed!

 

Hoe fijn is het dat je, als je het zelf allemaal niet meer helemaal onder controle hebt, nog kunt vertrouwen op je eigen routines. Routines waarbij het netwerk een team enorm kan helpen om ze te vinden.

 

Persoonsgerichte zorg en aansluiten bij de routines zorgt dat mensen met dementie meer veiligheid ervaren en dat wil toch iedereen!

 

#alzheimer #betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #ikmoetnaarmijnmoeder #blijfdemenszien