Kers op de appelmoes...

moes

Kers op de appelmoes...

 

Er is wel wat reuring in de huiskamer van de kleinschalige woning voor mensen met #dementie. Over een klein half uur staat het warme eten op tafel. Vanuit de open keuken komen al lekkere geuren de kamer binnen dwarrelen. Teamlid Liesbeth is bezig met het dekken van de tafel. Mevrouw Spitman helpt met het bakken van de gehaktballen.

Meneer Aldeman zit al aan de tafel. Liesbeth zegt in het voorbijgaan terwijl ze een grote schaal met appelmoes voor acht bewoners op tafel zet 'Ja Wil we gaan zo eten!'. Hij knikt.

Maar als Liesbeth de keuken in verdwijnt, pakt hij de schaal appelmoes. Met een lepel die ernaast ligt, lepelt hij snel de schaal leeg. De hele schaal leeg. Appelmoes voor acht bewoners.

 

Liesbeth schrikt en zegt 'Wil wat doe je nu, we gaan toch pas zo eten en de appelmoes is voor iedereen'. Wil wordt boos. Met een ferme klap zet hij de schaal terug op tafel en snauwt 'Hou toch je mond kreng!'

 

Gek? Nee helemaal niet gek.

Als we bij het begin beginnen zien we dat er heel veel dingen niet handig gaan voor het haperende brein.

Allereerst beginnen we vaak (veel) te vroeg met het dekken van de tafel. Voor het beschadigde brein zijn termen als 'straks', 'zo' en 'later' heel erg moeilijk. Plannen en tijdsbesef raken namelijk door dementie beschadigd. Het wachten duurt te lang of lukt helemaal niet.

En dan zit je aan tafel en die is gedekt en daar staat die schaal met appelmoes en je hebt trek.... dan pak je die schaal toch gewoon. Omdat de rem op onze behoefte en ons gepast gedrag ook beschadigingen oplopen.

 

Als we het haperende brein willen helpen moeten we door de ogen van iemand met dementie naar de situatie kijken. Dek de tafel kort van tevoren. Vind het niet erg als de schaal wordt leeggegeten, want de ander kan er niets aan doen. Bedenk dat als jij trek hebt in iets te snaaien en je moet een half uur naar een heerlijk schaaltje chips of chocolade staren, maar je mag er niets van proeven... dat doet ook iets met jou.

 

Ik hoop dat het Wil lekker heeft gesmaakt! Dat zou de kers op de appelmoes zijn!

 

 

#alzheimer #betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #ikmoetnaarmijnmoeder #blijfdemenszien