kan ik iets doen...

vlek

Kan ik iets doen...

 

Mevrouw Hopman staat alweer in de keuken van de kleinschalige woning voor mensen met #dementie naast teamlid Milou. Voor misschien wel de twintigste keer vandaag vraagt ze 'kan ik iets doen?' Milou antwoordt liefdevol 'nee Ans ga maar lekker zitten'. Maar Ans gaat niet lekker zitten, nou ja misschien een kort moment. En dan klinkt het weer 'kan ik iets doen'.

 

Hierover spreken we met elkaar in het team. Voor mensen met dementie worden, zeker intramuraal, een heleboel dingen uit handen genomen. Vanuit alle liefde en vanuit de beste bedoeling. Maar hierdoor beperken we de zingeving en eigenwaarde van mensen. Wanneer je eigenlijk niets meer zelf hoeft te doen, ontstaat het gevoel er niet meer toe doen.

Daarom is het van groot belang om, juist in de zorg voor mensen met dementie, na te denken over passende activiteiten of een passende rol in het dagelijkse leven op een woning. Ans Hopman was altijd een actieve huisvrouw. Dag in dag uit bezig met poetsen. Hoewel dat nu natuurlijk niet meer zo gaat als vroeger, kan zij hierin zeker nog een rol spelen.

 

In het team spreken we af dat we Ans met kleine interventies indirect gaan stimuleren om huishoudelijke werkjes op te pakken.

Een paar kleine voorbeelden; wanneer er een tafellaken over de tafel wordt gelegd, wordt het plantje dat op tafel staat aan Ans gegeven in plaats van in de vensterbank gezet. Als Ans het plantje dan teruggeeft, wordt zij uitgebreid bedankt voor haar hulp.

Het bestek wordt op de hoek van de tafel gelegd en de teamleden lopen dan weg, Ans wordt hiermee uitgedaagd om de tafel te dekken.

En de mooiste die samen wordt verzonnen: we gaan vlekken maken; als er bijvoorbeeld met koffie geknoeid wordt, wordt niet direct door de zorg een doekje gepakt en schoongemaakt, maar wordt er een doekje in de buurt van de vlek gelegd. Ans pakt dan heel snel het doekje op en maakt de vlek schoon, een belangrijke taak. Zo heeft Ans op diverse momenten op de dag nuttige bezigheden.

 

En bedenk je zelf eens, als je elke dag aan tafel zou zitten zonder je nuttig te kunnen maken, dan ga je je steeds minder van belang voelen.

 

De vragen van Ans worden na deze interventies een stuk minder en laatst verzuchtte Ans zelfs 'nou ik werk me hier toch hard!’

 

#betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #ikmoetnaarmijnmoeder #blijfdemenszien #alzheimer