je wordt zo moe.....

hand

Je wordt zo moe....

Ze loopt maar en ze loopt maar, mevrouw De Loor. Elke dag weer.... De verzorgenden zien het gebeuren; ze wordt heel moe en ze blijft maar lopen. Zeggen ze 'kom nou lekker zitten' heeft maar kort effect.

We zien het vaker bij mensen met #dementie. De drang om te lopen.

In het team hebben we het er samen over. Ons brein kan een grote behoefte hebben aan dynamische prikkels (geluid en beweging). Krijgt het brein dit niet, dat ontstaat de drang prikkels te halen. In veel gevallen resulteert dit in lopen, immers dan beweegt de omgeving al.

Vaak zie je dat mensen dan lopen naar de plek waar geluid gemaakt wordt (naar de verzorgende, de keuken of de buitendeur).

Om loopgedrag te beïnvloeden kan een goede dynamische prikkel helpen. Vaak wordt de tv als prikkelbron ingezet, maar de hedendaagse tv is vaak een te grote prikkel.

Voor mevrouw de Loor zoeken naar een passende prikkel. Na wat geëxperimenteer, komen we erachter dat mevrouw goed reageert op vogelgeluiden. In een hoekje op de gang zet het team een stoel neer met een kleine geluidbox waaruit vogelgeluid komt. Als mevrouw loopt, wordt haar brein daar naartoe getrokken en gaat ze rustig in de stoel zitten. Zo heeft ze genoeg prikkels om tot rust te komen.

#betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer