Ik ga niet douchen...

water

Ik ga niet douchen...

Telkens als een van de teamleden mevrouw Split onder de douche wil doen ontstaat er strijd. Ze wil niet. Iedereen in het team gaat er anders mee om. Anne probeert te overtuigen, Loes vindt dat ze gewoon moet omdat het lekker fris is, kortom over deze situatie moeten we in gesprek.

De grote vraag is natuurlijk 'moet iemand onder de douche?'. Het is belangrijk om ons te verdiepen in de bewoner; wat waren de gewoontes, zijn er dingen uit het verleden die het douchen wellicht moeilijker maken...

Bij mevrouw werd snel duidelijk dat zij wel genoot van het douchen.

We zoeken dus verder. Op woorden iemand overtuigen, lukt bij mensen met dementie over het algemeen niet meer. Inzetten van de techniek van het verleiden werkt vaak nog wel.

 

Als het een mooi moment is om mevrouw te douchen nodigt Sita haar, met een uitgestoken hand, uit voor een wandeling door de gang. Als ze bij de badkamer aankomen, zwaait Sita de deur open. Mevrouw werpt een blik en zegt 'he dat is de douche'. Sita antwoordt 'dat vind ik altijd lekker' en mevrouw bevestigt 'ik ook', gelijk erachteraan zegt ze 'ik zou wel willen'. Zonder strijd stapt ze onder de douche.

Bij #dementie werkt verleiden zoveel beter dan argumenteren!

 

#betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #alzheimer