Het zijn de kleinste dingen...

handen

Het zijn de kleinste dingen...

 

Vanochtend ging het weer helemaal mis tijdens de ochtendzorg bij meneer Hendriks, die lijdt aan #dementie. Teamlid Gera probeerde hem met alle liefde te helpen maar hij deed erg afwijzend en ze moest wat hem betreft 'oprotten'. Enigszins geraakt deelt Gera het verhaal met de collega's. Robin reageert vrij snel en vertelt dat hij ook regelmatig deze ervaring met meneer Hendriksen had. Met de nadruk op had!

Hij deelt hoe hij de situatie heeft kunnen ombuigen.

Robin vertelt dat meneer Hendriksen volgens zijn dochter erg gesteld was op etiquette. Hierbij hoorde voor hem, onder andere, elkaar op een fatsoenlijke manier begroeten. Robin realiseerde zich toen dat hij, wanneer hij binnenkwam in de kamer van meneer Hendriksen, vaak al in de 'actiestand' stond. Na het goedemorgen begon hij gelijk met handelen.

Vanuit dit inzicht is hij begonnen met een wat uitgebreidere begroeting. Een hand geven en even echt contact maken. Daarna vroeg hij meneer of het goed was om het ochtendritueel te gaan starten.

Dit bleek een wereld van verschil te maken!

Meneer voelt zich hierdoor gezien en serieus genomen.

Hoewel de andere teamleden een beetje sceptisch luisteren, besluiten ze het toch zo allemaal te gaan proberen.

Ook Gera. De volgende ochtendzorg verloopt soepel en terwijl ze de kamer uitloopt, klinkt de gulle lach van meneer Hendriksen.

Als we bereid zijn om ons te verdiepen in de ander ontstaan de mooiste momenten.

Het zijn de kleinste dingen die het grootste verschil kunnen maken!

 

#betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #blijfdemenszien #ikmoetnaarmijnmoeder #alzheimer