Het nieuwe normaal...

Het nieuwe normaal...

We hoorden het in persconferenties, we gaan naar een nieuw 'normaal'. En hiermee vragen we veel van onszelf. Want we hebben bijna allemaal een 'hekel' aan veranderen.

Het kost tijd en energie om nieuwe patronen (#routines) in ons brein aan te maken, kijk maar eens naar jezelf als bijvoorbeeld je koffiezetapparaat op een andere plek zet. Met doorzettingsvermogen lukt het je om er aan te wennen.

Waarom is het zo moeilijk? De ingesleten patronen in ons brein zijn handig omdat ze ons daarmee energie besparen in de handelingen/activiteiten die we regelmatig doen. En deze energie kunnen we op andere momenten weer nuttig gebruiken voor nieuwe dingen.

Als je brein beschadigd is, bijvoorbeeld door #dementie, worden routines nog belangrijker, ze vormen immers de houvast om te functioneren.

Kunnen de routines worden ingezet dan kost dat minder energie. De komende tijd moeten we met elkaar wennen aan het nieuwe normaal. Dat wordt niet eenvoudig, zeker niet voor onze kwetsbare mensen.

We kunnen helpen door voor hen de routines die van belang zijn zoveel mogelijk te volgen. En wellicht bieden we dan kansen op het maken van nieuwe-normaal-routines.

Deze week een podcast over gewoontes.

#alzheimer #bijmijdoetzedatnooit #betercontactmetmensenmetdementie

 

https://soundcloud.com/ervarea/ervarea-podcast-07-bij-een-ander-in-bed