Haal de herfst in huis...

herfst

Haal de herfst in huis...

 

Nu de blaadjes vallen en de herfst intreedt besluit het team om de kleinschalige woning voor mensen met #dementie in stijl aan te kleden. Zo kunnen de bewoners de herfst een beetje mee ervaren. Een prachtig idee.

Er hangen gekleurde bladeren en op de tafel staat een mooi gedecoreerde schaal met kastanjes.

Als teamlid Sita mevrouw de Jong wat later op de gang treft, valt het haar op dat ze hevig loopt te kauwen. En een kwartier later als ze elkaar weer treffen nog steeds. Als Sita voorzichtig in de mond van mevrouw kijkt, treft ze daar een van de kastanjes uit de mooie schaal aan.

 

In het team bespreken we dit. Ons geheugen 'denkt in plaatjes'. Wanneer we door de ogen van iemand met dementie naar situaties kijken, kan het gebeuren dat we hele andere plaatjes gaan zien. Daar waar wij een mooie schaal met kastanjes zien, ziet iemand met dementie wellicht een schaal met bruine een beetje vierkante dingen... bonbons. Het is dan ook niet gek dat al snel een bruin ding in een mond verdwijnt.

 

Het gezellig maken van de huiskamer is fijn voor iedereen. Maar als je dat doet, doe het dan vanuit de blik van het haperende brein en kijk eens wat je dan allemaal ziet! Je zult soms verbaasd staan.

 

#alzheimer #betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit