Goedemooooooorgen...

wekker

Goedemooooooorgen....

 

De teamleden van de kleinschalige woning voor mensen met #dementie starten gezamenlijk de dag op in de huiskamer. Met een kopje koffie bespreken ze hoe ze de dag gaan invullen. Teamlid Willemijn staat na de overdracht op en zegt dan ga ik nu beginnen bij meneer Damhuis. Meneer woont sinds kort in het huis en is altijd heel vroeg wakker.

Als Willemijn de kamer binnenkomt en hem begroet met een welgemeend 'goedemoooorgen....' is zijn reactie minimaal. Vrolijk kwebbelend loopt Willemijn verder en begint met het openen van de gordijnen. Meneer Damhuis schiet vervolgens uit zijn slof 'donder op jij, ik moet je niet!'

 

Willemijn schrikt en probeert te sussen, maar meneer is onverbiddelijk 'opdonderen moet je' en hij draait zich af.

Als Willemijn deze situatie met de andere collega's bespreekt ontstaat een mooi gesprek.

Meneer Damhuis blijkt wel vroeg wakker, maar zijn dochter heeft ook aangegeven dat hij er erg van houdt om langzaam en rustig op te starten. Ze vertelt dat ze vroeger in de ochtend 'echt bij hem uit de buurt moest blijven' vanwege zijn ochtendhumeur. De gezelligheid van Willemijn valt dus heel erg verkeerd.

 

Als Willemijn hierover nadenkt en dit bespreekt met collega Johan reflecteren ze samen 'wij zijn natuurlijk ook al een hele tijd wakker als wij binnen stappen bij onze eerste bewoners, hierdoor hebben we misschien ook al meer energie'. Door aan te sluiten bij de behoefte van de bewoners en je eigen behoeftes (in dit geval van gezelligheid) even op zij te zetten wordt de situatie veel prettiger.

 

Samen spreken ze af in het team om meneer wel vroeg te helpen, maar met zo min mogelijk woorden. En als ze dat doen, gaat het eigenlijk heel goed. Zo goed zelfs dat een week of drie later meneer Damhuis tegen Willemijn zegt bij het eerste contact van de dag 'he wat fijn dat jij er weer bent'.

Als we persoonsgericht de dag op starten, kan het alleen maar beter worden!

 

#alzheimer #betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #ikmoetnaarmijnmoeder #blijfdemenszien