Gewassen en geschoren...

scheren

Gewassen en geschoren...

Meneer Rutgers is gisteren verhuisd naar de woning voor mensen met #dementie. Als Noortje hem de eerste ochtend helpt bij de ADL ontstaat een bijzonder moment. Als hij gewassen en met zijn overhemd aan klaar zit, krijgt hij het elektrisch scheerapparaat aangereikt met de woorden "gaat u zich maar scheren". Maar als hij begint gaat het mis. Hij zet het apparaat in zijn krullen, gelukkig loopt het apparaat vast en is er geen 'schade'. Noortje draagt over dat voor meneer zelf scheren niet meer gaat.

Dat zit me niet lekker en we bespreken het in het team. Als we kijken naar de routines van mannen in deze generatie, kunnen we redelijk zeker stellen dat zij zich vroeger met scheerkwast en -mes schoren. Dat deed je van oudsher staand voor de spiegel in je hemd. Nooit met je met overhemd al aan, want als die scheerzeep op dat overhemd kwam gaf dat nare vlekken.

Als wij het elektrisch apparaat geven als meneer zijn overhemd al aan heeft, linkt dat aan de routine die hij in die situatie had, haren kammen. Dat deed je namelijk als laatste na het aantrekken van je overhemd.

Het is aan ons om te zoeken naar en aan te sluiten bij routines, dan blijkt ineens dat iemand met dementie veel meer kan.

 

#alzheimer #bijmijdoetzedatnooit #betercontactmetmensenmetdementie