Een 'stukje' aandacht...

puzzel

Een 'stukje' aandacht...

 

In de huiskamer van de kleinschalige woning voor mensen met #dementie zitten drie dames en een heer. Mevrouw van Eik zit heerlijk aan een legpuzzel en de anderen zit een beetje voor zich uit te kijken.

 

Teamlid Arie komt binnen en loopt direct naar mevrouw van Eik toe. Hij maakt even een praatje over de puzzel en probeert een stukje aan te leggen. Na een paar minuten gaat hij weer verder. Al snel daarna komt de geestelijk verzorger de huiskamer binnen. Ook zij loopt naar mevrouw van Eik, gaat even naast haar zitten en maakt een kort praatje over de legpuzzel. Teamlid Roos loopt binnen en ziet mevrouw puzzelen en zegt in het voorbijgaan 'u bent lekker aan het puzzelen zeg'. Mevrouw knikt. Als vrijwilliger Cora binnenkomt loopt ook zij direct op mevrouw van Eik af. Weer wordt een praatje over de puzzel aangeknoopt.

Binnen het uur krijgt mevrouw van Eik vier mensen die haar aanspreken op het puzzelen. En dat terwijl zij al een leuke activiteit aan het doen was. De overige drie bewoners worden gegroet. Maar verder is er relatief weinig contact met hen.

Je ziet het als je observeert en even 'buiten de processen' in de huiskamer staat.

Het is verleidelijk wanneer je in de waan van de dag zit om even het praatje aan te knopen met mevrouw van Eik. Zij is immers iets aan het doen wat misschien niet elke dag gebeurt. Iets wat opvalt. Hierdoor krijgt zij alle aandacht. Maar de andere bewoners... die 'vergeten' we daardoor misschien wel eens een beetje. Ook zij hebben behoefte aan contact en een praatje.

Gun jezelf soms even de tijd om van een afstandje naar een situatie te kijken, dat verruimt je blik!

We kunnen voor iedereen elke dag het verschil maken. Houd oog voor iedereen!

 

#bijmijdoetzedatnooit #betercontactmetmensenmetdementie #blijfdemenszien #ikmoetnaarmijnmoeder #alzheimer