een kletspraatje bij de thee...

thee

Een kletspraatje bij de thee...

De thee wordt gedronken in de huiskamer van de kleinschalige woning voor mensen met #dementie en verzorgende Loek zit er gezellig bij. Om een beetje leven te brengen, begint hij te praten.

Maar mevrouw Aslan komt niet aan thee drinken toe en uiteindelijk belandt de inhoud van haar kopje op de grond. Wanneer we deze situatie bespreken valt een aantal dingen op.

Voor veel mensen met dementie is het stilstaande kopje 'moeilijk te vinden'. Ze nemen het simpelweg niet waar omdat dit geen dynamische prikkel aan het brein geeft. Soms zie je wel dat iemand het kopje van de buurvrouw leegdrinkt, vaak omdat hierin net nog stevig met het lepeltje geroerd werd. Daarmee wordt het kopje dus een dynamische prikkel en dus beter waarneembaar. Als Loek begint te praten, prikkelt hij daarmee het brein van de bewoners.

Ongelukkigerwijs doet hij dit steeds als mevrouw Aslan met het kopje onderweg is naar haar mond. De verhalen leiden haar brein zo af dat ze het kopje snel vergeten is, scheef houdt en de inhoud op de grond giet.

Wees je bewust dat, goed bedoelde, prikkels voor het brein soms te veel zijn, waardoor een actie niet kan worden afgemaakt. Een kletspraatje is dan niet altijd gezellig. #alzheimer #betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit