Een ei hoort erbij...

ei

Een ei hoort erbij...

 

In de kleinschalige woning voor mensen met #dementie is het 'gezellig' gemaakt voor de komende paasdagen. Her en der staan wat kuikentjes en paashaasjes als decoratie. En op de eettafel staat een wilgentak met daaraan bungelend gekleurde eitjes. Het ziet er mooi uit.

De bewoners bewonderen het allemaal goedkeurend.

 

Na de middagrust ziet teamlid Nanda ineens dat de gekleurde eitjes niet langer aan de gele lintjes aan de tak hangen. Alleen de lintjes zijn over. Heel bijzonder... Voorzichtig doet ze wat navraag, maar niemand weet iets.

 

Totdat ze een eitje terugvindt in de keukenla. En een ander eitje achter de tv. Ineens valt 'het kwartje' een van de bewoners heeft de eitjes van de tak gehaald en is ze gaan verstoppen.

 

Als we kijken door de ogen van mensen met dementie is dit heel goed te snappen. In de tijd dat de bewoners jonger waren, waren er natuurlijk wel paastakken maar zelden werden die versierd met gekleurde eitjes. Nee eitjes worden verstopt. Als wij dan een tak met eitjes op de tafel zetten, maken wij het haperende brein in de war.

Deze bewoner heeft keurig de eitjes eraf gehaald en verstopt, zoals dat voor zijn/haar brein 'hoort'.

 

Niet alles wat nu leuk is, past zo maar bij de doelgroep van bewoners. We moeten altijd blijven kijken naar degene voor wie we de zorg dragen.

 

En het team... dat vond weken later nog een eitje terug in een kussensloopje. Perfect verstopt door de onbekende paashaas!

 

#bijmijdoetzedatnooit #betercontactmetmensenmetdementie #ikmoetnaarmijnmoeder #blijfdemenszien #alzheimer