drie seconden op de drempel

pyama

Drie seconden op de drempel...

 

Als Leonie terugkomt uit de kamer van mevrouw Wachter, die lijdt aan #dementie, is ze een beetje verbaasd. Leonie vertelt de collega's dat ze mevrouw wilde helpen met het aantrekken van de pyama maar dat ze ineens sloeg.

Wanneer we doorpraten blijkt de situatie wat anders te liggen. Terwijl Leonie binnenkwam stond mevrouw te rommelen met het jasje. Liefdevol schoot ze te hulp. En dat leverde een ferme klap op.

Misschien is het herkenbaar, je ziet iemand worstelen en je wilt helpen. Maar daarmee kun je te snel gaan voor iemand met een haperend brein. Liefdevolle hulp wordt daarmee bedreigend en de verdedigingsmechanismes treden in werking.

Het helpt om, voordat we bij iemand met dementie, naar binnen gaan even drie seconden op de drempel te nemen, Drie seconden waarin je de situatie in je opneemt, zonder direct te handelen, drie seconden waarin je kunt aansluiten bij waar iemand. Niet alleen in de situatie met mevrouw Wachter, maar in elke situatie.

In deze drie seconden had Leonie kunnen zien dat mevrouw best ver was met het jasje, maar dat het niet lukte om haar rechterarm erin te steken. Dat leverde frustratie op, die niet erkend werd.

Drie seconden geven rust voor iedereen!

 

#betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer #bijmijdoetzedatnooit