In de soep...

soep

In de soep...

Vrijwilliger Rosanne schept de kommen vol met geurende soep. Al snel zitten de bewoners te smullen. Maar mevrouw Post let vooral meneer Veenstra. 'Je zit te slurpen' 'wat eet je toch vies'. Het commentaar is niet van de lucht. Als Rosanne eens goed kijkt, ziet ze dat de gebitsprothese van mevrouw op het servetje naast de soepkop ligt.

Hoe kan het toch dat mevrouw zoveel commentaar op de eetnormen van een ander heeft, terwijl ze zelf ook niet vlekkeloos eet. We zien het vaker bij mensen met #dementie gebeuren.

Als we kijken naar ons brein is reflectie op onszelf en ons gedrag een complexe hersenfunctie. Deze raakt bij dementie vaak snel beschadigd. Hierdoor ziet iemand precies wat ander 'fout' doet, maar ligt er nooit iets aan jou.

Als je mevrouw Post hierop wijst, laat je haar falen. Dat geeft een onprettig gevoel. In deze situaties werkt humor het beste. En dat is wat Rosanne inzet. Terwijl ze een grapje maakt over 'in de soep lopen' legt ze discreet een servet over het gebit van mevrouw.

Hierdoor blijft iedereen in zijn/haar waarde en blijft de sfeer gemoedelijk.

Op iets gewezen worden dat je niet goed doet, is voor niemand fijn. Maar als je brein hapert, komt dat zelfs extra hard binnen.

 

#betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #alzheimer