De punten op de i...

hemd

De punten op de i...

Meneer Scholten woont al twee jaar in de kleinschalige woning voor mensen met #dementie. Toen hij net verhuisd was, was hij na de ADL (algemene dagelijkse verrichtingen) regelmatig onrustig. Uit het 'onderzoek' dat het team deed om hem beter te begrijpen, bleek dat meneer Scholten een routine had bij het aankleden die we even moesten leren kennen.

Meneer deed namelijk altijd zijn onderbroek over zijn overhemd heen aan. Daarna trok hij de punten van zijn overhemd nog even extra naar beneden. Iedereen heeft zo zijn eigen routines die maken dat dat wat je doet 'gewoon' aanvoelt. Gelukkig was deze routine voor het team makkelijk te volgen. En een tijd lang ging het goed!

Maar toen de continentie van meneer Scholten begon af te nemen, had dat ook direct gevolgen voor zijn overhemd. Regelmatig was het overhemd ook nat. Heel vervelend voor hem. Uiteindelijk moest overgestapt worden op incontinentiebroekjes.

En daarmee ontstond weer de eerdere onrust. De punten van zijn overhemd zaten namelijk niet meer in de onderbroek.

Met elkaar bedachten we een plan. Over het incontinentiebroekje kreeg meneer toch zijn 'gewone' onderbroek aan. Hierin kon het overhemd worden gestopt, gewoon zoals hij altijd al gewend was. Geen onrust meer maar aansluiten bij de wensen en gewoontes die hij al jaren had. Ook de teamleden die in het begin wat sceptisch waren, waren snel om!

Het lijkt misschien iets kleins maar juist dit kan het verschil maken of iemand zich prettig voelt. Hoe mooi is het als voor iedereen de punten op de i kunnen zetten! Persoonsgerichte zorg in optima forma.

 

#betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #ikmoetnaarmijnmoeder #blijfdemenszien #alzheimer