trouw

Dat is mijn moeder op de foto

 

Ze woont nog niet zo lang in de kleinschalige woning voor mensen met #dementie, mevrouw Robben. Elke keer als ze naar haar kamer gebracht wordt, staat ze stil voor haar foto bij de deur en zegt 'nee dit is de kamer van mijn moeder'. Ze wil daardoor eigenlijk niet naar bed gaan, want 'stel je voor dat mijn moeder hierdoor boos wordt'.

Samen in het team hebben wij het hierover. De teamleden herkennen het, een aantal bewoners spreekt bij het kijken in de spiegel of het zien van een recente foto steevast over 'moeder' of 'vader'.

Bij mensen met dementie "rolt" het geheugen als het ware op. De nieuwste herinneringen verdwijnen en oude herinneringen en beelden komen in het hoofd naar voren. Zo kan ook het zelfbeeld van iemand veranderen en herkennen zij zich niet meer in hun eigen spiegelbeeld of recente foto. Dit kan zelfs tot angst leiden. 

Ook mevrouw Robben herkent zichzelf niet meer. Om het voor mevrouw prettiger en herkenbaarder te maken, besluiten we een oude foto op te hangen bij de deur. In haar geval haar trouwfoto. Sinds die er hangt loopt ze naar de deur toe en lacht ze... 'wat een knappe man heb ik toch..'

Als het brein hapert en het heden verdwijnt, kunnen beelden uit het verleden helpen.

 

#alzheimer  #betercontactmetmensenmetdementie