begrijp je me nog?

mens

Begrijp je me nog?

 

Arie Sonsbeek woont al langere tijd in de woning voor mensen met #dementie. Hij is een echte prater. De laatste tijd worden de verhalen die hij vertelt steeds onsamenhangender. Er is geen lijn meer in te herkennen en vaak is het niet duidelijk waar het verhaal over gaat. Teamlid Annet doet erg haar best en vraagt ook door 'wat bedoel je precies Arie'. Maar Arie raakt dan zicht- en hoorbaar geïrriteerd. Een enkele keer komt er zelfs verdriet bij kijken.

Het kan in dit soort situaties goed werken om niet op de woorden maar op het gevoel een gesprek te voeren. Dat doe je door de woorden die iemand gebruikt te herhalen. Dit geeft de ander het gevoel dat hij gehoord wordt. Door korte antwoorden te geven met in je toon een emotie, kun je nog meer aansluiten bij de ander.

Annet gaat hiermee experimenteren.

Als Arie een verhaal begint over de overkant waar hij altijd meedeed, bevestigt Annet dat. Ja de overkant! Als Arie blij kijkt erbij, zegt ze 'dat was leuk he'. Arie bevestigt en gaat met een woordenstroom verder en Annet blijft ook haar 'techniek' herhalen. Hierdoor blijft het een positief gesprek met als mooie uitkomst dat Arie zegt 'dat was gezellig!'

 

Begrip zit meer in gevoel dan in woorden!

 

#betercontactmetmensenmetdementie #alzheimer #bijmijdoetzedatnooit