Altijd als laatste...

pasta

Altijd als laatste...

Het is tijd voor het avondeten in de kleinschalige woning voor mensen met #dementie. Terwijl het eten wordt opgeschept, moppert mevrouw Wilkens hard op 'ik krijg altijd als laatste, heee vergeten jullie mij niet?' Mevrouw krijgt niet altijd als laatste maar mopperen doet ze wel altijd daarover.

In het team wordt deze terugkerende situatie besproken. Helaas is mevrouw zelf niet meer in staat om op te scheppen. Een aantal teamleden geven aan dat ze vinden dat mevrouw 'te veel vraagt' en dat ze begrip moet hebben dat 'het niet allemaal op haar manier gaat'.

Het is begrijpelijk dat bepaalde gedragingen van bewoners je soms als mens persoonlijk raken. Toch is het noodzakelijk om de mensen achter de ziekte te blijven zien. Sommige mensen hebben een dwingend karakter. Dat kan en dat zijn ze dan hun hele leven al en dat zul je ook niet meer veranderen. Maar voor een deel van de mensen verandert het gedrag door de dementie.

Rekening houden met anderen is een complexe hersenfunctie, die door dementie aangetast wordt. Ook geduld (uitstel van behoefte) is een functie die door de dementie wordt geraakt.

En hoewel het dan misschien raakt of soms ronduit irritant lijkt te zijn, iemand met dementie laat dit gedrag niet zien om jou te kwetsen.

Als we zo tegen de situatie aankijken, komen andere ideeën boven.

Teamlid Richard oppert 'wat zou er gebeuren als we mevrouw Wilkens vanaf nu gewoon als eerste alles geven?'. Eerst is daar wat weerstand tegen in het team 'dat is toch oneerlijk' 'wie vraagt wordt op zijn wenken bediend'. Maar als we het goed beschouwen, blijkt dat de overige bewoners eigenlijk nooit een probleem hebben met de volgorde van uitdelen.

We besluiten een tijdje te experimenteren. Mevrouw Wilkens krijgt elke maaltijd als eerste haar eten. En het klagen is weg. Ook houden we natuurlijk de andere bewoners scherp in de gaten. Maar daar ontstaat geen enkel gemor.

Een oplossing die misschien soms tegen onze normen ingaat, maar een groot effect heeft op de rust en vredigheid in de huiskamer tijdens de maaltijden.

#betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #ikmoetnaarmijnmoeder #alzheimer #blijfdemenszien