Allemaal slangen...

slang

Allemaal slangen...

 

Sinds drie dagen is Wim De Jonge in de kleinschalige woning voor mensen met #dementie. Het ging in zijn eigen huis samen met zijn vrouw, die ook op leeftijd is, niet meer. Een hele stap. Elk van de drie avonden is het naar bed gaan een angstige aangelegenheid. Wim wil niet. Hij is bang en herhaalt steeds 'er zitten allemaal slangen in dat bed, ik ga er niet in'. En hoe liefdevol de zorg ook probeert om hem gerust te stellen, ze krijgen Wim niet 'in bed'.

 

Natuurlijk zijn de eerste vragen die we in het team bespreken hoe belangrijk het is dat Wim in bed slaapt?. Hoe ging dat thuis bij zijn vrouw? Immers sommige mensen slapen op de bank of in een stoel en dat zou vanzelfsprekend ook hier prima zijn. Maar uit navraag blijkt dat Wim altijd in bed sliep. Er moet dus gezocht worden naar andere oplossingen, nu geruststellen met woorden niet lukt.

 

Eigenlijk is dat ook logisch want tegen iemand met angst vertellen dat hij/zij niet bang moet zijn werkt vrijwel nooit. Kijk maar eens naar jezelf. Misschien ben jij bang voor muizen, kikkers, spinnen of slangen. En als er dan iemand voor je staat met dat dier in zijn hand die tegen je zegt 'hier houd het maar even vast, je hoeft er niet bang voor te zijn, hij doet niets'. Dan is de angst niet verdwenen en zullen vrij weinig van ons dat aanbod aannemen.

 

We zoeken dus verder. Wim lijdt aan Lewy Body dementie. Een vorm van dementie die wordt veroorzaakt door klontering van een ander soort eiwitten dan bij de ziekte van Alzheimer. Deze eiwitten worden Lewy Bodies genoemd. Een van de symptomen van Lewy Body dementie is dat mensen regelmatig dingen zien die er niet zijn, hallucinaties en wanen. Levensechte dingen die vaak angst veroorzaken.

Dit is ook bij Wim het geval. De slangen die hij ziet worden dus veroorzaakt door de vorm van dementie die hij heeft.

 

We besluiten 'om te denken'. In plaats van zijn bed in de ochtend te verschonen, wordt besloten om eens te kijken wat het effect is van het bed in de avond verschonen, waar Wim zelf bij staat.

Zo gezegd, zo gedaan. Als teamlid Nicolette Wim die avond naar bed begeleid, staan ze samen stil bij het bed. Wim zegt weer angstig 'daar zitten allemaal slangen'. Nicolette zegt 'ik ga ze weghalen'. Ze pakt omslachtig de lakens, vouwt ze samen en doet er een grote knoop in. Als ze de dichtgeknoopte lakens omhoog houdt, vraagt ze Wim 'zijn ze weg?'.

 

Gerustgesteld zegt hij 'JA'. Nadat Nicolette het bed weer heeft opgemaakt, stapt Wim erin.

 

Welterusten Wim!

 

 

 

#betercontactmetmensenmetdementie #bijmijdoetzedatnooit #alzheimer #lewybodydementia #lewybody #ikmoetnaarmijnmoeder #blijfdemenszien